torstai 12. heinäkuuta 2018

Meillä kotona



Kesää on vietetty nyt vaihteeksi kotosalla ja työn merkeissäkin. Viikonloppuna istuttiin iltaa ystävien kanssa grillaillen ja kesäfestareilla jammaillen. Pöytäliina on pelastus Ekin enon varastosta. Marimekon Tori-kangas on ollut joskus verhona ja se toimi kivasti pitkän pirttipöydän päällä. 




Aikalailla tasan seitsemän vuotta sitten muutin lasteni kanssa isosta rintamamiestalosta -60-luvun kerrostaloon. Silloin maalattiin kaikki seinät valkoisiksi, ja tähän päätökseen olen ollut tyytyväinen. Nyt on jo lähes kaikkien huoneiden seinät maalattu kertaalleen uudestaan, koska lapsista jo kaksi on muuttanut omilleen ja huonejärjestelyjä on mennyt uusiksi. Syksyllä on vuorossa olohuoneen maalaus, listojen vaihto, valaistuksen uusiminen ja pienten uusien sisustusjuttujen toteuttaminen.  Aiemmin kodeissamme on ollut värikkäitä seiniä ja tapettejakin. Mutta tällä hetkellä se ei ole minun juttuni. 



Eteisessä on Venlan huoneesta ylimääräiseksi jäänyt kirppikseltä ostettu kaappi. Vanhoja pulloja minulle on kertynyt mukava kokoelma, ja ne ovatkin ahkerassa käytössä maljakkoina.





 Vitosen puulaatikko kesätorilta on ollut monenlaisessa käytössä. Usein kokoan siihen vanhoja pulloja ja ostan kukkakimpun, jonka jaan yksittäisiksi kukiksi. Venlan rippijuhliin jätin kukkakaupan kimpun ostamatta ja käytin tätä samaa ideaa.







Makuuhuoneessa on valkoisiksi maalatuista kuormalavoista koottu sängynpohja ja päätynä on mökin vajasta löytynyt sopivan mittainen lautakyhäelmä, joka on kuulemma toiminut apuna, kun mattoja pestiin joessa. Heinäseiväs toimii sisustusvalojen ripustuspuuna. Yöpöytänä on vanha pesukomuutti, jonka äitini osti minulle jo nuorena tyttönä.









Makuuhuoneen seinä odotti jonkin aikaa toteuttamiskelpoista ideaa, koska taulua en siihen halunnut. Roskalavalta löytynyt hassun kokoinen pieni vanha ovi hiottiin osittain, ja sen alle löytyi kierrätyskeskuksesta pirttipenkki, jonka kuultomaalasin. Marimekon verho on kirppislöytö Vermon raviradalta. Lyhty on "matkamuisto" Raisiosta, Finmarin myymälästä. Lyhdyn valo toimii paristolla.





Keittiön välitilan kaakelit maalattiin muutama vuosi sitten V33-kaakelimaalilla kokonaan valkoiseksi. Jääkaapin ovet olen maalannut liitutaulumaalilla.





 Edellisessä kodissa totuin avohyllyihin ja täälläkin eniten käytetyt astia säilytetään tarjoilukärryssä. Marimekon kappa on kirppislöytö. Ompelukone on famuni vanha ja tätä nykyä sen alaosa on maalattu mustaksi.




Olohuoneen pöytä on Ekin äidin kodin ovi, joka on jäänyt heillä tarpeettomaksi. Valkoinen maali hiottiin pinnasta osittain, ja mökillä maalauspöytänä toimineen  -80-luvun pirttipöydän jalat kuultomaalattiin ja asennettiin alle. Rakennelmaa tuettiin heinäseipäällä ja kulmaraudoilla.
Pöytä on minulle hyvin rakas ja käytössä aina, kun perhe tai ystäviä on koolla. Aluksi harkitsimme lasilevyä pöydän päälle. Mutta käytössä emme ole sitä kaivanneet. Lemmikin siniseksi maalattu vanha armeijan lääkintäkaappi on ostettu Someron Kirpputori Alihinnasta. 



Pöydän ympärillä on Ekin tuttavalta hävitettäväksi lähdössä olleet Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolit, joista olen aina pitänyt. Niitä oli ala-asteikäisenä silloisessa koulussanikin juhlasalin täydeltä. Tuolit olivat melko huonokuntoisia. Mutta maalattuina ja pienin tukirakennelmin niistä tuli käyttökelpoiset.





Olohuoneen tv-tasona toimii vanhaan omakotitaloomme edellisten asukkaiden jättämä pitkä pirttipenkki, jonka maalasin valkoiseksi. Siihen rakennettiin pari lisähyllyä, jotta saatiin säilytystilaa cd-levyille. Teehetket ovat minulle nautinnollisia. Eerikinkadulla Helsingissä sijaitsevassa théhuoneessa on hyvä valikoima erilaisia teelaatuja. Omia suosikkejani on erilaiset vihreät ja valkoiset teet. 





Olohuoneen pöytä rakennettiin  pyörien avulla helposti siirreltävistä kahdesta päällekkäin pinotusta valkoiseksi maalatusta teholavasta. Takana näkyy mummini äidin vanha tuoli.
Olohuonetta rempataan syksymmällä. Mutta tässä näkyy vielä pöydän päälle hankittu lasitaso, joka tekee siitä käytännöllisemmän. Raidalliset tyynyt ovat Ikean kangasta. Muihin tyynyihin olen itse tulostanut kuvat ja silittänyt ne valkoiselle lakanakankaalle.




Tyttären vanhassa huoneessa, nykyisessä vierashuoneessa on työtason yläpuolella raudoitusverkkoa, jossa mm. Venlan rippijuhlissa oli valokuvia hänestä eri ikäisenä. Pöytänä toimii vanha, tasainen ovi, joka laitettiin Ikean pukkijalkojen päälle. Pöytäliina on Marimekon Sisilisko-kangasta, ja olen perinyt sen äidiltäni. Kankaassa on kauniita kesäkukkia, sisilisko ei ainakaan minun silmääni siinä osu. 




Pikkuruinen lasitettu parvekkeemme on ahkerassa käytössä kesät talvet. Nyt taidankin viettää teehetken ennen viikkosiivouksen aloittamista. 

Tällaisia ratkaisuja on meidän kerrostalokodissamme. Minulle tulee aina hyvä mieli, kun jollekin vanhalle ja hylätylle asialle keksii jonkun uuden käyttötarkoituksen, ja vielä pienellä budjetilla.



Toivon mukavaa ja helteistä loppuviikkoa! Olisi mukava kuulla teidän kivoista sisustusratkaisuista ja tuunauksista!

Carola :)































2 kommenttia:

  1. Olipas kaunista katsottavaa. Kivoja ideoita ja tuunauksia. Pienen budjetin sisustusratkaisut ovat minunkin makuuni. Minä sisustan tällä hetkellä mökin kesäkeittiötä. Postailen siitä, kun saan jotain valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Odottelen kuvia kesäkeittiöstäsi innolla.

      Poista