keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Kesäkotimme kukkia

Taas on palattu mökkimaisemista kotiin ja töihin. Minulle tämä onkin vasta neljäs työviikko tänä vuonna, koska olin olkapääleikkauksen takia viisi kuukautta sairaslomalla. Ajattelin jo tuolloin aloitella blogia, koska aikaakin olisi ollut. Mutta käsi ei vaan ottanut toimiakseen ja suurin energia meni ehdottomasti kuntoutukseen. Nyt tilanne on jo paljon parempi. Matkaa toki samaan mitä olkapää oli ennen tapaturmaa ja leikkausta on vielä rutkasti. 

Mökillä vietimme aikaa pääosin ulkona mm. terassia tehden, raparperin lehtiä sementistä valaen, puutarhaa hoitaen (sehän ei tule koskaan valmiiksi) ja ruokaakin tehden. 

Kotoakin otimme parvekkeen kukat mukaan, koska tällä kertaa tänne ei jäänyt ketään niitä hoitamaan. 




Tässä amppelissa on petunian lisäksi lobeliaa ja verbenaa. Koitan aina saada muoviset amppeliruukut piiloon. Tämän laitoin joululahjaksi saatuun herkkukoriin. 






Somerniemen kesätorilla on mukava käydä hakemassa mökkieväitä ja katselemassa kirppistarjontaa. Siivottuamme autotallin, johon ei varmasti yksikään nykyauto mahtuisi, halusimme koristaa rakennuksen päätyä ja ostimme siihen torilta amppelin. Amerikan ystäväni kommentoi kuvaa, että siinä kesä ja talvi kohtaavat. Sukset ovat olleet aikoinaan kovassa käytössä ja niitä on koristeltu mustalla teipillä.
Kotioloissa pidän keltaisista kukkasista lähinnä alkukeväästä. Mutta mökille ne minusta sopivat koko kesän muiden värien seassa.

Vuosia sitten, kun mökki oli saatu sisältä remontoitua, tuli aika siirtyä pihan kimppuun. Kesäisin olen aina kirjastossa töissä, mihin saapuu lähes kaikki uudet mielenkiintoiset kirjat. Silloin sain käsiini Kierrätyspuutarha-nimisen kirjan, jossa esitellään "turhan tavaran uutta elämää pihassa". Tunsin tämän tyylin omaksi jutukseni, ja tästä onkin jäänyt monta ideaa takaraivoon. Yksi toteutetuista ideoista on vanhasta vanteellisesta autonrenkaasta tuunattu kukkaruukku, jonka Eki toteutti. Oli siinä minullakin sormeni pelissä eikä mustelmitta säästytty. 





Ikkunattomaan talonpäätyyn valitsin kirjomaahumalan ja aamupäivän auringossa ja hieman tuulelta suojaisassa paikassa viihtyvän pelargonian. 





Jo viime kesänä tuli hankittua sementtiä raparperin lehdistä tehtäviä pihalaattoja varten. Vasta nyt sain niitä aloiteltua. Onneksi sementti oli säilynyt hyvänä talven yli. Eki sekoitteli minulle sementtiä ja minä hoidin loput. Ehkäpä myös jälkien siivoaminen jäi osittain hänelle.

Valelin lehden nurjat puolet ruokaöljyllä, minkä päälle levitin noin sentin kerroksen sementtiä. Sen päälle asetin palan kananverkkoa ja sitten paksumpi, muutaman sentin kerroslisää sementtiä, ei ihan lehden reunoihin asti.

Laatat kuivuivat vajaassa viikossa, ja nyt ne odottavat lopullista sijoituspaikkaa. Mahdollisesti niitä tulee polulle, joka johtaa saunalle. Näitä teen varmasti vielä lisää. 


Erityisen iloinen olen tänä kesänä onnistuneesti talvehtineesta ruukkuhortensiasta. Viime vuoden äitienpäivän aikoihin marketista ostamani hortensia vietti talven pimeässä kylmäkellarissa, ja siellä sitä kasteltiin muutaman kerran. Hortensia alkoi jo pimeässä puskea uutta hailakan vihreää lehteä. Kevään koittaessa otin kukan lasitetulle parvekkeelle ja leikkasin kuivat oksat pois. Nyt kukka on hyvin elinvoimainen ja alkamassa kukkia.





Saunan taakse Eki teki terassin veljeltään saaneista käytetyistä terassilaudoista, tolpista ja aidan pätkistä. Minulle rakentui sinne kätevä tiskauspaikka, josta saa ihailla pellolla viihtyviä joutsenia ja kurkia sekä toisinaan myös kauriita. Lopuksi pesin ja petsasin laudat ja tolpat. Mietimme paksun terassiköyden hankkimista tolppien väliin. Mutta sadan euron hinta muuten lähes ilmaiseen terassiin ei houkuttanut. Niinpä ostimme tavallista narua parilla kympillä ja letitimme sen paksummaksi. Olisi ollut myös työlästä porata tolppien läpi reiät, ja keksinkin käyttää vanhoista verhotangoista ylijääneitä kannattimia köyden pidikkeinä.

Loppusilaukseksi ostimme Tokmannin alesta 39 euron hintaan mustan kalusteryhmän, johon voi tulla saunasta vilvoittelemaan.

 Punainen jakkara löytyi Someron Kirpputori Alihinnasta.



Saunasta pääsee hellesäällä nautiskelemaan myös vanhaan kaverilta saatuun kylpyammeeseen, johon kannetaan saunasta vuorotellen kuumaa ja kylmää vettä.



Monena vuonna olemme hankkineet oikealla näkyvän tuoksupelargonian, johon tulee hennon vaaleat kukinnot. Sen PITÄISI tuoksullaan karkottaa hyttysiä, kun sen lehtiä ohi mennessään vähän pöllyttää. No, ainakin tuoksu on miellyttävä. 


Etuterassille istutin pelargonian, lankaköynnöksen ja lempparini eli muratin aikoinaan talossa asuneelle Allille vuonna 1940 tehtyyn puuvannaan. Lisäsin ruusukupin ja tassin sekä iltaan tunnelmaa tuomaan ison tuikkukynttilän.


Paljon oli kauniita päiviä, paitsi ehkä juuri tuo itse juhannusaatto. Iltaisin sai ihailla kaunista taivasta saunan terassilla istuskellen.


Nyt ollaan taas jo kotimaisemissa. Oli kiva tulla katsomaan iltaisin futiksen MM-kisoja. Ja onhan se juokseva vesi ja sähkökin ihan luksusta pienen tauon jälkeen. 

Oikein mukavaa viikon jatkoa kaikille ja ihania kesäpäiviä lomalaisille ja työssä käyville myös!

Carola



2 kommenttia:

  1. Niin ihania ideoita pihan täydeltä. Enpä olisi arvannut, että vanhasta autonrenkaastakin saa jotain noin kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Renkaan sisäpinta olikin yllättävän kaunis, vähän kiiltävän harmaa.

      Poista